Gemeente vraagt GS fiat aanleg ijsbaan Ruurlo

Ruurlo – Of Ruurlo al het komend winterseizoen weer een ijsbaan zal hebben, is nog onzeker. Maar de aanleg van een nieuwe natuurijsbaan is wel een flinke stap dichterbij gekomen nu de gemeente Berkelland bij Gedeputeerde Staten van Gelderland een “verklaring van geen bezwaar” heeft aangevraagd.

Tegen de nieuw schaatsbaan van 400 meter aan de Wiersseweg zijn destijds bezwaren ingediend door omwonenden. Deze “zienswijzen” blijken echter niet voldoende steekhoudend om naar een andere plek uit te kijken. Een van de voornaamste bezwaren zou zijn dat de bodem mogelijk archeologische bijzonderheden herbergt. De gemeente heeft toegezegd dat bij de aanleg van een nieuwe ijsbaan archeologen een kijkje nemen bij de graafwerkzaamheden. Volgens de gemeente en een archeoloog zijn daarmee de archeologische waarden voldoende beschermd.

Ook andere bezwaren zijn weggenomen. Er werd onder meer gevreesd voor gezondheidsrisico’s als er water gebruikt zou worden uit een watergang die verbonden is met de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De IJsclub heeft echter toegezegd ander water te gaan gebruiken.
De aangedragen alternatieve locatie (op de hoek van de Wildenborchseweg en de Herkampweg) blijkt – om uiteenlopende redenen – geen reële plek voor de aanleg van een natuurijsbaan. Vorig jaar wilden particulieren er een tijdelijke schaatsbaan aanleggen. Toen werden de dijken “gesaboteerd”, een actie de landelijke pers haalde. (Zie archieffoto van TostiPress/RuurloVandaag hieronder).