De Bocht: wat verklaren de getuigende slachtoffers

Ruurlo – Goedemiddag lezers. Over het weer raken we nooit uitgepraat. In Frankrijk viel een halve meter sneeuw en onze weerman Jan Stegeman herinnert zich dat op zijn trouwdag – een halve eeuw geleden – het 25 graden was. Hier vallen de mussen dus nog niet dood van het dak, maar vliegen wel de zwaluwen in en uit de paardenstal. Dokter Bodegom van de vogelclub mag straks weer komen tellen en dan horen we hoe het met de zwaluwenstand gaat. Nou, die paar zwaluwen van “ons” maken dus bepaald nog geen zomer.
 

* Maar, wat voor weer was het eigenlijk bij De Bocht in de Vordensweg, waar deze week weer een auto tegen een boom knalde? In mijn artikelserie over de vele ongelukken die daar gebeurden, zei een oud-brandweerman dat zijn laarzen over het wegdek glibberden als hij daar hulp moest verlenen. Zoals bekend zijn daar in en uit De Bocht vrijwel identieke ongelukken gebeurd, ook enkele met dodelijke afloop. Alle ongevallen gebeurden richting Vorden, in en na de bocht en de meeste automobilisten kwamen tot stilstand tegen een boom. Na de artikelenserie is De Bocht “veiliger” gemaakt. Het wegdek werd stroever gemaakt, er kwam een permanente snelheidsbeperking en nieuwe belijning. Er werden bomen weggehaald (eindelijk!) en er werd uitzicht gemaakt op het verkeer komende uit de Dekkersweg. Er werd ook feestelijke ledlamp-verlichting aangebracht in de middenstreep, hoewel de meeste ongevallen bij daglicht gebeurden. Maar nu is er, na De Bocht, weer een automobilist tegen een boom geknald. Zomaar! Ik ben benieuwd wat de man voor verklaring geeft, want je rijdt niet zomaar de weg af. Ik heb weleens aan de politie gevraagd wat al die onderzoeken na een ongeluk aan informatie opleveren, waar we misschien iets van kunnen leren. Maar ja, de beroemde privacy in Nederland verhinderde dat we kennis konden nemen van die verklaringen. De overlevenden moeten toch kunnen vertellen wat er gebeurd is, waarom zij plotseling in de berm terecht kwamen? Een beetje onderzoeker met ambitie kan al deze getuigen interviewen en analyseren of er overeenkomsten zijn. Laten we de zaak niet bagatelliseren. Overal gebeuren ongelukken en daarbij botsen auto’s ook tegen bomen. Maar, waarom zovéél op dezelfde locatie van enkele honderden meters? Dit doet de statistiek toch op hol slaan?
(* Op de archieffoto de presentatie in de Orangerie van de aanpassingen rond De Bocht)
 
*  En dan hebben we opnieuw een diamanten echtpaar in ons midden. Het zijn de heer en mevrouw Lindenschot-Bannink van de Morsdijk 3 die 60 jaar geleden elkander het ja-woord gaven. Op 11 mei vieren zij met de dierbaren dit jubileum. Uiteraard zal ook onze eerste burger, mr. Hein Bloemen, het bruidspaar met een bezoek vereren om 17.00 uur bij café Mentink in Ruurlo. Hij zal het bruidspaar namens de gemeente persoonlijk feliciteren en natuurlijk een boeket bloemen aanbieden.

*Op onderstaande foto de metgezel van Houdini II, de geit die even verderop de hoofdrol in een artikel speelt. Ik noem de witte Sik. Ook hij werd gered uit de boedel van een dieren-mishandelaar. Een derde soortgenoot heeft het bij ons helaas niet overleefd. Te zwaar ondervoed. Sik en Houdini II mogen graag de horens tegen elkaar kletsen en soms vrees ik dat die horens eraf geknakt worden. Sik is adorabel en heeft gelukkig niet van de Ku-Koorts gehoord. Zijn aaibaarheidsbehoefte blijft onverminderd hoog.