Het is duur wonen in Berkelland

door Ton Oskam
 
Ruurlo –  Goedemiddag lezers. Toen we destijds Ruurlo als nieuwe woonstee kozen, dacht mijn broer, die De Achterhoek “ver weg” vond klinken, dat hier wel een plaggenhut te huur zou zijn. Aldoende zouden de woonlasten prettig calculeerbaar zijn, vergeleken met het “dure West’n”. Twintig jaar later blijken wij uitgerekend in de duurste gemeente van de hele Achterhoek en Twente terecht te zijn gekomen. De jaarlijkse woonlastenmonitor van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen heeft dat onlangs berekend.  Een meerpersoonshuishouden in Berkelland is in 2010 gemiddeld 807 euro kwijt aan gemeentelijke lasten. Een gemiddeld gezin in Zevenaar betaalt slechts 474 euro per jaar aan lokale woonlasten. Maar ja, Zevenaar is dan ook de goedkoopste gemeente van het hele land.
Ook provinciaal gezien – schrijft De Stentor – behoort Berkelland tot de meest dure gemeenten. Het staat achter Neerrijnen (856 euro), Roozendaal (853) en Neder Betuwe (814) op een vierde plek in de Gelderse top vijf van gemeenten met de hoogste woonlasten. Landelijk behoort Berkelland tot de tien procent van duurste gemeenten. Overigens is Blaricum de gemeente met de hoogste lokale lasten is Blaricum. Een gezin betaalt daar gemiddeld 1.168 euro.

* Maar er is ook goed nieuws voor het smaldeel Ruurlo van de gemeente Berkelland. B. & W. heeft besloten dat er
parallel aan de Nieuwe Weg een vrijliggend fietspad wordt aangelegd. De aangrenzende weg ’t Rikkelder krijgt een verbreding van de rijbaan. Het nieuwe fietspad sluit aan bij de nieuwe woningen (zie de brochure-illustratie boven) die Pro Wonen heeft gebouwd in het gebied tussen ’t Rikkelder en de Nieuwe Weg.
De ontsluiting van de nieuwe wijk is via de Nieuwe Weg geregeld. Hiervoor is al een bussluis verlegd.
De Stentor: “De wens om een nieuw fietspad aan te leggen voor het fietsverkeer tussen de wijk Leusinkbrink en de wijk Haarskamp bestond al langer. Het fietsverkeer rijdt nu over een route die deels over zandgrond en deels over een halve verharding gaat. De oversteek gebeurt nu tussen de bomen door op een onverhard gedeelte. Door de aanleg van een nieuw fietspad ontstaat volgens de gemeente een verkeersveilige situatie voor de fietsers. Daarnaast komt er een veilige oversteek voor fietsers op de Nieuwe Weg.
Pro Wonen gaat volgens een afspraak uit 2008 de verbreding van ’t Rikkelder betalen. Voor de aanleg van het fietspad moet de gemeente zelf opdraaien. Hiervoor is 29.000 euro begroot. Als alles meezit begint het werk in de herfst.”