Editie 26 van het Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi

Ruurlo – Tennis Borussia Berlin zet voor de derde maal koers richting Ruurlo. De titelhouder van vorig jaar is een van de favorieten voor de eindzege op het Internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi (IKST). Al in de groepsfase lijkt zich een spannende strijd te gaan voltrekken. De Duitsers nemen het op zaterdag 22 mei in hun eerste wedstrijd op tegen IF Elfsborg, de verliezend finalist van 2010. De Zweden die het afgelopen seizoen landskampioen werden, zullen zich willen revancheren in het rechtstreekse duel tegen de Berlijners.
 
Vier debutanten
De 26e editie van het IKST telt negen nationaliteiten. Voor het eerst in de geschiedenis neemt een Griekse club deel aan het toernooi: FC Skoda Xanthi. De A1 van de Grieken is de laatste jaren erg succesvol, Skoda Xanthi won in 2006, 2008 en 2009 de nationale titel. De drie andere debutanten die tijdens de pinksterdagen hun opwachting maken in Ruurlo zijn: het Slowaakse Spartak Trnava, MKE Ankaragücü (Turkije) en SV Zulte Waregem uit België.
 
Nóg een nieuwkomer
Sinds zondag 9 mei telt het Karel Stegemantoernooi zelfs nóg een nieuwkomer, FC Zutphen neemt de plaats in van De Graafschap. De kans is namelijk aanzienlijk dat de Superboeren tijdens het pinksterweekend nacompetitieverplichtingen hebben. De organisatiecommissie is daarop op zoek gegaan naar een team uit de regio dat dagelijks op en neer kan en wil reizen en is uiteindelijk bij FC Zutphen terechtgekomen. Daar De Graafschap vervolgens aangaf pas een week voor het toernooi definitief uitsluitsel te kunnen geven over hun deelname aan het IKST, is de knoop definitief doorgehakt. De Graafschap wordt vervangen door FC Zutphen.
FC Zutphen A1 is het afgelopen seizoen kampioen geworden in de 2e divisie (De Graafschap speelt 1e divisie) en heeft in de voorbereiding met 2-1 van de Doetinchemmers gewonnen. Met FC Zutphen wordt alleszins een waardig vervanger voor De Graafschap naar Ruurlo gehaald. FC Zutphen A1 heeft een aantal spelers in de gelederen dat voorheen bij de jeugd van een BVO heeft gespeeld en is met afstand het beste amateur-jeugdteam uit deze regio.
 
Favorieten
Op voorhand lijken de Griekse debutant Skoda Xanthi en de zuiderburen van KAA gent de grootste favorieten op de toernooiwinst.
Naast een serie aan landskampioenschappen grossiert de ploeg uit Xanthi toernooizeges op buitenlandse jeugdtoernooien. Het afgelopen Paasweekend wonnen de Grieken voor de derde keer op rij een sterk bezet internationaal toernooi in het Duitse Laupheim door het Deense Bröndby IF in de finale de baas te blijven. Aan dit toernooi namen verder o.a Ajax, VfL Bochum en Grasshoppers deel.
KAA Gent zal onder leiding van Belgisch ex-international en voormalig speler van o.a. Vitesse en Roda JC met een combinatieteam naar Ruurlo komen. Dit team is speciaal voor het IKST samengesteld uit spelers uit het tweede elftal, het beloftenteam en de beste A-junioren van de Gentenaren. Dit alles met slechts één doel: winst van de Karel Stegeman wisselbeker.
 
De andere deelnemers aan het Internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi zijn: FK Čukarički Stankom (Servië), IF Brommapojkarna (Zweden), AKA Vorarlberg (Oostenrijk) en de organiserende vereniging VV Ruurlo.
 
Arbitrage
De ‘vaste’ groep arbiters van het IKST kent dit jaar in de persoon van Hakan Grahn-Gustavsson uit het Zweedse Hasqvarna en Heerlenaar Frank Benneker twee debutanten. Daarnaast zijn Jeroen Abbink uit Hengelo Ov. en Rogier Honig (Warnsveld) recent door de KNVB overgeheveld naar de masterclass betaald voetbal.

Het internationaal Karel Stegeman A-Jeugdtoernooi wordt op zaterdag 22, zondag 23 en maandag 24 mei gehouden op sportpark ’t Rikkelder.
 
Hieronder de laatste momenten van het toernooi in 2009. Om u warm te maken: FiLMPJe!
 
http://www.youtube.com/watch?v=UNCvSnDYz_A