Over dauwfietsen en -trappen

door Ton Oskam

Ruurlo – Goedemorgen lezers. De Letlanders gaan nu ook een vorkje meeprikken uit de Europese financiële ruif. En waarom niet, er zijn net 750 miljard euro’s bijgedrukt. Volgens mijnheer Zalm is dat 1,7 biljoen guldens (!), dus waarom zou het muziekonderwijs in Berkelland zich zorgen maken? Alle kids muziekles en later sturen we de rekening naar Brussel, want daar weten ze toch niets van onze Nuon-miljoenen.

 

Ik ben vanochtend verlaat aan het dauwtrappen begonnen. Meestal wordt ik vroeg wakker als de
Heftige Haan onder mijn slaapkamerraam staat te kraaien. Maar uitgerekend vandaag heeft het beest zich verslapen en begon pas om zeven uur de buurt te wekken. Ik ga proberen de haan te resetten. En anders wordt het peper, zout, paprikapoeder, een takje tijm en een flinke klont Croma. 
In elk geval was ik nog op tijd voor een ontmoeting in het Rijkenbargse Bos met een groep dauwfietsers. Ze zijn lid van Toerclub Veloce Zieuwent en vanochtend met 35 pedaleurs vertrokken. Op de foto boven links Richard Hendriksen die
deze contreien als oud-Ruurloër goed kent.
Toen kon ik eindelijk zelf gaan dauwtrappen om weer voor een jaar vrij te zijn van zweetvoeten en tenenkaas. (foto onder – klik op de foto’s om ze te vergroten).
 

Ander onderwerp. Wim Bluemers signaleert weer vervelende situaties in de Schoolstraat. Bluemers: “Daar vinden momenteel bouwwerkzaamheden plaats en dat vergt natuurlijk de nodige aanpassingen voor het verkeer. Vooral dus van de ouders die hun kinderen bij de school willen ophalen. Vaak zie je ze de meest idiote dingen uithalen om maar zo dicht mogelijk bij de schooldeuren te parkeren. Zo was er een vrouw die haar auto voor een afsluithek neerzette en even later met vier kinderen terug kwam. Ze stapten in de auto en niemand die een gordel om deed. Als deze moeder meent dat ze geen gordel hoeft te dragen dan moet ze dat zelf weten. Maar niet het leven van vier kinderen in de waagschaal stellen. Ik hoop van harte dat ze dit stukje leest en er lering uit trekt.”

Het is een probleem dat ik vaak heb gezien, ook bij andere scholen. Meestal is er verderop voldoende parkeerruimte, maar ja: dan moet je een klein stukje lopen. Ik zag ook dat ouders soms midden op de rijbaan stoppen om snel hun kinderen “uit te laden”. Bij de supermarkt van Kogelman staan automobilisten op het plekje te wachten van een vertrekkende klant, terwijl achter de winkel voldoende parkeerplaatsen zijn. Dat betekent wel 30 meter lopen. Op het grote parkeerterrein van de SuperCoop moet men dicht bij de ingang soms moeilijk manoeuvreren voor een parkeerplek, als 20 meter verderop de auto royaal ingestoken kan worden. En hoe vaak staat er voor de Bruna een auto in de weg (snel even iets ophalen) waar op twintig passen lopen tientallen parkeerplaatsen zijn. Maar, veel automobilisten lopen nu eenmaal niet graag.