Autovrije speelmiddag voor de kids

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. Toen ik 10 jaar was, stonden er in mijn straat twee auto’s. De ene was een Ford Consul van ome Bas en de andere een driewieler van de man die schillen ophaalde voor zijn varkens. Die deden de mensen in een emmer en zetten ze voor de deur. De schillenboer – want zo noemden iedereen hem – kookte de aardappelschillen en groetenrestanten in een grote ton en dat was jam-jam voor de knorbeesten. Ongetwijfeld werd hier het beste scharrelvlees beschikbaar gesteld waar de Partij van de Dieren (behouden ze de 2 zetels?) nu vreselijk jaloers op zou zijn.
Enfin, in die straat konden we dus naar hartenlust voetballen, hoepelen, rolschaatsen en krijt tekenen, want andere automobielen dan die van ome Bas en de schillenboer heb ik er nooit gezien.

Tien jaar later woonden we in de tweede nieuwbouwwijk die in de stad was gebouwd. Uiteraard waren we ook tien jaar ouder, dus hinkelen of hoelahoep was er niet meer bij. Wel het sneeuwballen gooien, want in mijn “jeugd” sneeuwde het elke winter. Tien jaar later (zie de foto) stond onze “nieuwe” straat vol blik. De welvaart, lezers, de welvaart had in korte tijd ons straatleven bepaald. De buurman stond van driehoog te kijken of we niet per ongeluk zijn auto aanraakten en mogelijk een beschadiging aanbrachten. Voetballen met de tegenover elkaar liggende putdeksels als doel was er niet meer bij.
Anno 2010 is er een straatspeeldag. Dan is de Heilige Koe niet welkom in de straten, deze zijn voor één (mid)dag het speeldomein van de kids. Zoals in onze gemeente onder andere de Willem Alexanderlaan. We gingen vanmiddag kijken op een tijdelijk autoloze plek. FiLMPJe!
 
http://www.youtube.com/watch?v=8I3O2PXK8nw