Historische waterput: zand erover!

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. We hebben links en rechts gevraagd of men wist over de fontein op het Kerkplein. Nu hoorden we dat het zelfs drie (!) fonteinen worden die een geschenk zijn aan de Ruurlose gemeenschap van de plaatselijke ondernemersvereniging ROV en de firma Eijgenhuijsen. De laatste vierde onlangs haar 100-jarig bestaan. De gemeente Berkelland verleende medewerking en de fonteinen worden aanstaande vrijdag om 16.00 uur door burgemeester Hein Bloemen officieel in gebruik gesteld. Gaat hij met opgestroopte broekspijpen in de fontein dansen, zoals in die beroemde Italiaanse film, waarvan de naam mij even is ontschoten?

Leo Besseling van “Old Reurle” mailde dat de informatie over de fontein enkele dagen geleden uitvoerig in de Stentor heeft gestaan. Hij hoopt dat de dorpspomp “van het zelfde schone water gebruik kan maken zodat deze ook weer werkt”. Ja, hier heeft Besselink een punt. Enkele jaren geleden heb ik al geschreven dat het belachelijk is een replica van de vroeger dorpspomp op het Kerkplein neer te zetten (ook aangeboden door het bedrijfsleven) die vervolgens geen water geeft. Wat heb je aan zo’n pomp! De gemeente deelde mee dat er weliswaar een puls was geslagen, maar daarna is vastgesteld dat het grondwater niet ‘rein” zou zijn omdat er een oud kerkhof onder het Kerkplein ligt. Kinderen zouden het water kunnen drinken, ziek worden en dan zat de gemeente met de schadeclaims. Sindsdien is er geen kinderplezier van zwengelen aan de pomp en spelen met water. En nu kan er ineens wel een waterleiding worden gelegd naar De Drie Fonteinen. Waarom kon toen niet wat nu wel kan?
 

Ook Arjen van Gijssel, geestelijk vader van de historische Ruurlose persoonlijkheid Jonker Joost, heeft zich bezig gehouden met de waterput. In het stripverhaal  “Jonker Joost en de Legende van de Kattenbelt”, zegt Arjen, “is de situering van de put historisch correct. Ons verhaal speelt zich af in 1557. Toen moet die put er al zijn geweest, volgens ons.(zie de illustratie met rechts voor de kerk de waterput). En waarschijnlijk is hij nog ouder. Maar Syntegra (die het archeologisch onderzoek deed – red.) zegt in 2002 dat de put niet zo oud is (zie samenvatting en onderzoekslocatie). Dat de put zou dateren van na 1832; ik zou het niet weten. Een datering op basis van de (afmeting, soort) moppen zoals de man van Old Reurle opmerkte, lijkt me correcter.”

Intussen, beste lezers, is de eeuwenoude waterput weer weggezonken in de vergetelheid. Het idee om zichtbaar te blijven houden hoe eeuwen geleden de inwoners van Ruurlo afhankelijk waren van die bron, werd niet overgenomen. Letterlijk het putdeksel op de historie, zie onderstaande foto. En vrijdag juichen als de Drie Fonteinen gaan spuiten!