Duo zwijgt over overval op recyclebedrijf Ruurlo

(Dit artikel is overgenomen van De Stentor)
 
 

Ruurlo/Zutphen – Ze zouden hebben geprobeerd om bij een overval op een recyclebedrijf in Ruurlo bijna 50.000 euro buit te maken.

De twee verdachten hielden dinsdag bij de rechtbank de kaken stijf op elkaar. De eis: anderhalf jaar cel.

Het recyclebedrijf in Ruurlo had op 26 januari dit jaar een telefoontje gekregen, met de mededeling dat ‘ene Hendriks uit Doetinchem’ een partij koper wilde verkopen. Als prijs werd 48.350 euro afgesproken. Een dag later zou de partij van elf ton koper worden gebracht, maar de 27ste januari stonden hele andere gasten voor de deur.

Volgens de werknemers van het bedrijf stonden er opeens twee mannen met bivakmutsen. Ze zouden bovendien hebben geprobeerd om in hun groene Opel een van de medewerkers van de sokken te rijden. De gedachte van het bedrijf rees al snel dat de twee op geld uit waren en dat dit verband hield met de zogenaamde koperverkoop.

Na de mislukte overval begon de politie een grootscheeps onderzoek, onder meer naar de groene Opel zonder kentekenplaten. Een van de werknemers had bij de vlucht nog een ruitje kapot gegooid en via een sms-alert kwam de politie bij een Carglass-vestiging en een sloperij. Via via werd de auto gelinkt aan de 39-jarige M.G. uit Wehl.

Op de Opel zaten ook vingerafdrukken van M.A. (34) uit Utrecht. Die kende G. uit de gevangenis. Bovendien werd DNA van A. gevonden op een bivakmuts. Die was door een boer gevonden in de omgeving, pal naast enkele glassplinters. En die splinters waren weer van de Opel, zo constateerde het onderzoekslab NFI.

Nader onderzoek naar het op 26 januari gepleegde telefoontje van ene Hendriks wees uit dat met de gsm van G. was gebeld. Bovendien zijn beide verdachten door de politie afgeluisterd en daaruit zou ook kunnen worden geconcludeerd dat de twee mannen (met fors strafblad) met de overvalpoging te maken hebben.

Al die bevindingen schreeuwden om een reactie, maar de twee verdachten bleven zich dinsdag beroepen op hun zwijgrecht. De officier van justitie is er echter van overtuigd dat G. en A. de twee overvallers zijn. Hij eiste een celstraf van anderhalf jaar.

De advocaten van de twee mannen vinden het bewijs veel te mager en benadrukten dat de verdachten niet door sloperij personeel zijn herkend bij een fotoconfrontatie. De raadslieden vroegen om vrijspraak.

Uitspraak over twee weken.

(Dit artikel is i.v.m. de poll geplaatst in het lettertype Times New roman. U kunt de komende weken stemmen welk lettertype u het prettigst vindt te lezen op deze site).