Sophia’s Lust is de straat al uit…

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. Ik kom nog even terug op de oproep van Hilde Boersbroek. Sophia’s Lust bestaat volgend jaar anderhalve eeuw en deze geschiedenis gaat samengevat worden in een gedenkwerk. Hilde is bezig allerlei herinneringsmateriaal van de Koninklijke muziekvereniging te verzamelen. Zij vraagt om attributen, foto’s en krantenartikelen over de historie van de harmonie. Wie iets te leen heeft kan contact opnemen met Hilde via boersbroekhilde@live.nl
 
Behalve dat dochter door Sophia’s Lust muzikaal is opgevoed, is mijn mooiste herinnering aan de muziekvereniging de keren dat ze door de straten marcheerde zonder publiek. In een gepubliceerd artikel legde ik een link met mijn militaire diensttijd in het zogenoemde Depot van de Koninklijke Marechaussee. Tekst: “Er was daar – Godbetert- ook een trompetterkorps gelegerd. Die stuurde elke ochtend om zes uur (!) een van haar leden naar de hoek van ons gebouw en dan stond die eikel daar een eentonige melodie te blazen, altijd dezelfde. Volgens de Dikke van Dale was dat een reveille; een “sein om militairen te wekken”. Ik vond het gewoon pesterij, zoals elk jaar hier in het dorp na de eerste doorzakavond van het Septemberfeest de plaatselijke harmonie ’s ochtends om 8 uur al trommelend door de verlaten straten marcheert. “Hebben jullie nooit een bloempot naar je hoofd gekregen”, heb ik ze eens gevraagd. Een trommelaar zei lachend: “Tegen die tijd dat onze herrie tot de slapers doordringt, zijn wij de straat al uit…” Op het Depot waren gelukkig geen bloempotten.”

* Zomaar een foto van Jon Florijn. Gemaakt vanaf de Scheiddijk bij de Baakse Beek. (Klik op de foto om deze te vergroten)

Ik krijg zojuist het bericht dat de politie klaar is voor de Zwarte Cross, waar ook veel Ruurloërs naartoe gaan. De vraag is: wie wordt De BOB? De politie heeft namelijk gemerkt dat bezoekers zich er niet altijd van bewust zijn dat een korte nachtrust niet voldoende is om alle alcohol af te breken. De politie: “Automobilisten feesten vaak tot ‘s avonds laat door waarbij de nodige alcoholische drank wordt gedronken. Als zij de volgende ochtend achter het stuur zitten beseffen zij zich niet altijd dat ze mogelijk nog onder invloed van alcohol zijn. De politie roept bezoekers op om altijd een BOB aan te wijzen. De BOB blijft ook de avond voor vertrek nuchter zodat hij of zij de volgende dag veilig de weg op kan.
Helaas is onlangs in een rapport geconstateerd dat de meeste BOB’s het niet bij de sjudoranjes houden. En nu kunnen ze beter ook de night before het glas laten staan? Gewoon eerst goed uitslapen, mensen!
 
De schoolslag
* Dat is nog eens anders wakker worden in de Achterhoek. Ik ken van achter mijn openstaande slaapkamerraam al het opgewonden gekras van de kraaienkolonie in de belendende bomen. Of het gemiauw van de kat van de buurvrouw die de hele nacht buiten heeft gebivakkeerd ( Rot op naar je rechtmatige eigenaresse!). Of die ene Poelepetaat die om zes uur in de ochtendstond het gemis aan het geroepsgevoel luidruchtig staat te demonstreren. Ik luister ook niet meer naar de Heftige Haan die nodig weer eens gereset moet worden. Neen, tegenwoordig word ik vorstelijk wakker gemaakt door het ontwapende (ik zou op z’n tuttig Hollands bijna zeggen: het gezéllige) geluid van kikkers.
Sinds de vijver – om biologisch-dynamische redenen- wat dieper is uitgegraven, zijn er plotseling allemaal Kermit’s verschenen. Ze liggen aan de kant te zonnebaden en nemen af en toe een ferme duik om onder het wateroppervlak de schoolslag te beoefenen.
 
http://www.youtube.com/watch?v=v1hQXbcE5J8