Met de blote benen naar bed…

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. Het nieuwe kabinet, dat hooguit drie maanden zal zitten, wil gaan bezuinigen op de omroepen. Mijn gedoogsteun hebben ze. Wat waren wij vroeger tevreden met één net. Verlangen naar de woensdagmiddag als we met de halve straat van vier tot vijf uur bij de buurvrouw teevee mochten kijken. ’s Avonds begon het programma om acht uur en om half elf was er een dagsluiting. De spannendste misdaadfilm was Perry Mason, een detective in een rolstoel. In de eerste minuut ging er een deur open en kwam een persoon binnen. Dan zei mijn moeder: “Die heeft het gedaan, dat zie je zo” en viel – moe van het schoonmaken van scholen –  in slaap. Aan het eind van de film werd ze weer wakker om te horen dat Perry intussen een andere dader had aangehouden. Mijn moeder vond het maar een waardeloze detective.
Anno 2010 kunnen we kiezen uit een paar honderd netten en is “Hilversum” een mediabolwerk. Het heeft vanzelfsprekend de allerbeste presentatoren in dienst die exorbitante bedragen verdienen voor een paar uur werk per dag. Het kan – vooral zomers – niet eens drie netten vullen zonder vele herhalingen. En het zadelt ons op met flut programma’s van mensen die voor een goed doel in hun blote kont gaan staan.
Dus: een storm van protest gaat losbarsten als we aan het heiligdom “Hilversum” gaan tornen.
En reken maar dat ze ons dat tot vervelens toe op de buis zullen laten weten.
Intussen zitten MaxiMark – die twee netten willen –  op een geheime plek te zweten, want Wildeman wil nog maar één publiek net. Dat wordt dus (gedogen, hè!) anderhalf net.
Nederland II begint straks om acht uur. En na “Perry” meteen met de blote benen naar bed, zou mijn moeder gezegd hebben.
 
* Als ik weinig te doen heb (het is Komkommertijd), ga ik speuren of er recent nog filmpjes over Ruurlo op het internet zijn geplaatst. Op YouTube vond ik er weer een van een meneer of mevrouw Sieverink. Het onderwerp is de kinderoptocht van buurtfeest De Bruil, twee maanden geleden. Ach, de beelden zijn nog maar 9 keer bekeken. Daar gaan we verandering in brengen: FiLMPJe!

http://www.youtube.com/watch?v=XbU20mUtg7A