Schiet niet op de pianist (1)

door Ton Oskam

Ruurlo – Goedemiddag lezers. Ik werd in de Dorpsstraat begroet door een aardige jongeman met een blik in zijn ogen van: je kent me toch nog wel? Neen, dus. Er begon wel een beetje vage informatie uit de krochten van mijn grijze cellen begon op te borrelen. Maar ik kreeg de tijd niet om de informatie te analyseren, want de passant verklaarde: “Van de vissen die dood gingen…”
Oh ja, de “massale vissterfte aan de Vijverweg”, waarover hij zo verontwaardigd was. De gemeente had te laat ingegrepen, niet de alarmsignalen van de buurt gehoord. Maar het is wel raar, zei de jongeman, dat we nu al veel hitte hebben gehad (twee hittegolven) en er nog niets ergs met de vissen is gebeurd.
Tja, de ene zomer is dus de andere niet en mijn vissenkennis gaat niet verder dan de voortreffelijke haringen van Hoekman.

Thuisgekomen wilde ik mijn geheugen opfrissen en zocht op YouTube in het archief van RuurloVandaag naar het Vijverweg-filmpje. Helaas was een deel van het archief al opgeruimd, dus moest ik zoeken op Ruurlo, zoals ik gisteren ook het de Bruil-filmpje vond. Een hele klus, maar het lukte.
De “vissterfte aan de Vijverweg” was van 11 maanden geleden, dus in juli 2009 gebeurd. Maar, ik ontdekte tot mijn grote verbazing dat mijn beelden maar liefst 2.000 keer zijn bekeken. Terwijl de ongeveer 150 RuurloVandaag-filmpjes, die tot nu op site zijn gezet,  gemiddeld zo’n 400 keer worden bekeken. Wat maakt nu een filmpje over vissterfte “populairder” dan – pakweg – het filmpje hieronder van Don’t shoot the pianoplayer of van de kids die gisteren in de Dorpsstraat wollen armbandjes verkochten?
Voer om over na te denken. Maar eerst nog een keer de beelden waar 2.000 mensen naar keken. FiLMPJe!
 
* En gisteren werden De Reurlse Pompdagen, editie 2010, afgesloten met een feest dat georganiseerd was door de Ruurlose Gymnastiek Vereniging. Demonstraties, de playback- en de soundmixshow, alles weer voortreffelijk georganiseerd. Muzikaal werd de avond sfeervol opgeluisterd door de Achterhoekse band Don‘t shoot the pianoplayer. Eerlijk gezegd had ik de band – die toch wel vaker in Ruurlo te gast is – nog nooit zien optreden. Daarom twee filmpjes van de lui, die niet willen dat de pianist onder vuur wordt genomen, om de sfeer op het Kerkplein mee te laten beleven. Ik ben niet zo muzikaal aangelegd, maar kon de heupen nauwelijks stilhouden bij de opwindende klanken. Een van de RGV-vrijwilligsters vertelde dat de zangeres de avond daarvoor had opgetreden in het programma Popstars van SBS6. Zij is weer een plaats verder gekomen. Vanmiddag wordt deel 2 op de site geplaatst, maar nu eerst deel 1 van de laatste Pompavond van dit jaar: FiLMPJe!
 
http://www.youtube.com/watch?v=_CKDL14boMM