Over het De Meene-bankje

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. Ik heb dat gedogen altijd iets achterbaks gevonden. Nu Wildeman in al zijn goedheid de hoofddoekjes gaat gedogen, wordt in de publiciteit de link gelegd met het gedogen van drugs. Je mag het wel door de achterdeur van de koffiesjop (“Een cappuccino, ober” – “Komt eraan meneer: de Libaneese, Marokkaanse of een heerlijke Afghanistaander?”) wel naar binnen brengen, maar eigenlijk niet door de voordeur meenemen. Zal Wildeman dit absurde “beleid” gedogen of laat hij het rechtse kabinet na twee maanden vallen omdat hij het met de natie die stijf staat van de drugs en de cola, de USA, eens is dat de drugs de wereld uit moeten? En daarna toch maar weer eens over de hoofddoekjes gaan praten?

* Intussen is er een kleine discussie over het De Meene-bankje dat volgens onze dierbare fotografe Ilja Janssen aan vandalisme ten prooi is gevallen. Wim Bluemers – ook een graag geziene gast op deze site – meent dat het bankje al vele jaren in deplorabele toestand verkeert. Ilja vraagt zich nu af of Wim en zij hetzelfde bankje bedoelen. Ilja: “Nog niet zo héél lang geleden heeft Sterre (de bermvuil-apporteerhond van Ilja – red.)  er nog op gestaan, in opdracht van mij. Toen was het nog niet stuk. Bovendien kan je aan het breukvlak van het cement zien dat het een redelijk verse breuk is. De kleur van het cement is nog licht. Het breukvlak zou door de weersomstandigheden – in die 50 jaar – toch groen of in elk geval “donkerder” moeten zijn geworden …?”
 

* En dan de reactie van Jan Scholten van de oudheidkundige kring Old Reurle.
“Deze stenen bankjes staan inderdaad al jaren in De Meene. Zelfs de paddenstoelen kan ook ik mij nog herinneren. Op oude ansichten en foto’s zijn deze ook vastgelegd. Echter, dit exemplaar, volgens mij het enige nog, heb ik reeds laten toevoegen op een inventarisatielijst ‘Kleine Monumenten’ van de Erfgoedcommissie. Toen ik dit bankje fotografeerde, eind 2009, stond het er nog fier bij. Het zou jammer zijn als hier ook vandalisme, net zoals bij de stenen bank aan de Domineesteeg, aan ten grondslag ligt. De bank aan de Domineesteeg staat er inmiddels weer gezond bij.
Wat zijn nu kleine monumenten? Naast de bestaande lijst van rijks- en gemeentelijke monumenten zijn er binnen de gemeente Berkelland ook andere objecten, elementen, die behoudenswaardig zijn, maar klein van omvang en geen gebouw zijn. Binnen de Erfgoedcommissie is vorig jaar gestart met het inventariseren van deze elementen. De lijst groeit gestaag. Op dit moment zijn nog (te) weinig cultuurhistorische elementen bekend, dan wel geregistreerd (zoals bijvoorbeeld een oude Hessenweg, grafheuvel, traject van een voormalige spoorlijn) die mogelijk voor bescherming in aanmerking komen of in ieder geval waardevol zijn om te behouden. Hierbij doe ik daarom nogmaals een beroep op de lezers om hieraan medewerking te verlenen. Mocht u in uw eigen woonomgeving elementen hebben of kennen die volgens u waardevol zijn om te registreren, vernemen wij dit graag, bij voorkeur met foto en locatie. Reacties gaarne naar Old Reurle of naar mij: janwillem.scholten@hetnet.nl
 
*En dan hieronder deel 3 van onze impressies van het Kasteeltuinfestival. Het optreden van een groep, waarvan de naam ons even is ontschoten. FiLMPJe!
 
http://www.youtube.com/watch?v=mJDsL59GDlw